Koororgel 3

Dit orgel was in 1988 gereed en vanaf dat moment is het vele malen op pad geweest en heeft naar schatting al wel zo’n 40 tot 50 maal dienst gedaan bij allerlei uitvoeringen vanaf de Matheus-Passion tot en met begeleidingen bij kerkkoren. Het stond vele malen in het Muziekcentrum in Enschede op het podium als onderdeel van het orkest van het Oosten. Het lijkt veel op het eerste orgel, maar het heeft de 2 voet alleen aan de diskant. De Gedekte Fluit 4’ heeft gedeelde slepen. Dit orgel is nog beter transportabel dan mijn eerste koororgel.

Voor grotere foto's er op clicken.

Op de foto's is te zien, dat de frontpijpen - van de 8’ - uitspreken naar de van het klavier afgewende zijde en deze zijn in drie blokken te verwijderen. Twee blokken met 8' pijpen van het klein- en het 1 gestreept octaaf zitten er tegenaan geklemd en deze spreken uit naar de klavierzijde. Ook deze zijn demontabel, evenals de twee blokken met 4’ pijpen die boven de lessenaar uitsteken. Door de lessenaar op te klappen kan het klavier naar binnen worden gedraaid. Het klavier heeft een transponeervoorziening naar 415 Hz door het één toets naar links te verschuiven, waarbij dan CIS vervalt en de C pijpen 1/2 toon lager worden gestemd.

Het onderstel was aanvankelijk opklapbaar nadat de motor eronder vandaan was gehaald en het vouwde in elkaar als het ware als het landingsgestel van een vliegtuig. Daarna paste het binnenwerk in de omgekeerde kist, waarop het op de (bovenste) foto's staat. Deze diende als bescherming bij het vervoer en het geheel paste in mijn auto, een Volvo 340.

In december 2000 heb ik het orgel verkocht omdat het me te veel werd om het steeds te verplaatsen. Toen heb ik eerst het onderstel omgebouwd, omdat ik daar eigenlijk alleen zelf maar mee overweg kon. Dat is toen een vaste onderkast geworden, waarin de motor is geplaatst en daarbij heeft de motor nog wat extra geluidsisolatie gekregen, waardoor deze nu vrijwel onhoorbaar is. Om die reden heb ik er een schakelaar met controlelamp op gemonteerd, zodat men kan zien of de motor 'aan' staat. Als de bovenkast er op geplaatst wordt, voorziet de onderkast via een doorvoer de windlade van lucht . De beide delen kunnen apart worden vervoerd samen met de 7 losse pijpenblokken en het geheel is aanzienlijk eenvoudiger op te bouwen dan de aanvankelijke constructie.

In december 2000 heb ik het orgel in Zeist afgeleverd.
In september 2002 is het doorverkocht naar H.I.Ambacht.
In februari 2006 heeft Mevr. M.H. Stoel het aangekocht.

Zij heeft het geplaatst in de Houtrustkerk in Den Haag, waar zij cantor-organist is.
Daar gebruikt ze het o.a. bij lunchconcerten, die ze daar geeft.
De foto's onderaan deze pagina zijn genomen in de Houtrustkerk.



Voor grotere foto's er op clicken.

U kunt luisteren naar een opname, waarin Marieke Stoel op dit orgel speelt, door hieronder te clicken:

Orgelspel

Ze speelt een Sonata van Philip Pool (1734-1795) met de delen: Allegro, Andante en Gigue.

Terug naar beginpagina

Terug naar Koororgeloverzicht