Koororgel no 1

Dit eerste koororgel heb ik gebouwd tussen 1972 en 1977 en de bouw ervan heb ik uitvoerig beschreven bij: Van Harmonium naar Pijporgel.

Het staat in de SOW kerk in Delden en wordt o.a. gebruikt bij de vesperdiensten in het zijkoor. Ook heeft het voorheen dienst gedaan bij Bachzondagen, toen Willem Mesdag nog cantororganist was.

Eind zeventiger jaren wilde men in de NH kerk in Delden dit prototype-orgel graag voor een uitvoering gebruiken. Ik vroeg toen of het er een poosje mocht blijven, omdat ik een tweeklaviersorgel ging bouwen en mijn huis voor twee orgels te weinig ruimte bood. Daar was men erg gelukkig mee en later wilde men het wel overnemen.

Voor grotere foto's er op clicken.

De foto's zijn gemaakt in de kerk op de plaats, waar het meestal staat en dateren van 5 april 2001.

In verband met stemmingsproblemen, genoemd bij: "Van Harmonium naar Pijporgel" heb ik er toen eerst een goede windlade voor gemaakt met doorlopende cancellen voor de drie stemmen 8, 4, en 2 voet.
De cancellen zijn op de breedte van de steek van de toetsen, maar bij het groot octaaf maakte ik de cancellen voor de tonen C-D-E-FIS-GIS en AIS op dubbele breedte en plaatste zes extra cancellen links daarvan voor de tonen B-A-G-F-DIS en CIS en wel in die volgorde; dus zit CIS links naast C. Met een paar eenvoudige wellen op een liggend wellenbordje worden ze door de betreffende toetsen bediend. Zie hiervoor ook de beschrijving van deze constructie onder: Windladeontwerp

De dispositie is:

--- Gedekte 8
--- Gedekte Fluit 4
--- Prestant 2.

Later heb ik een voorziening gemaakt, waarmee het klavier een halve toon naar links kan worden verschoven, waardoor naar 415 Hz wordt getransponeerd. Hierbij moeten de C-groot pijpen 1/2 toon lager worden gestemd.


Nevenstaande foto is gemaakt in de kerk op 31 januari 2002 ter gelegenheid van een artikel in de krant.
Voor grotere foto er op clicken.

Terug naar Koororgeloverzicht

Terug naar beginpagina