Detail's van Huisorgel

Hierbij een paar inkijkjes in het binnenwerk tijdens de opbouwfase van het orgel. Linksboven zien we v.l.n.r. de 2’ Prestant achter de ruiten van de bovenkast met de kleinste pijpjes op de lade. Daarachter de Gedekte 8’ met geheel boven nog juist zichtbaar een paar pijpen van de Gedekte 4’. De rest van die 4’ zit onder de plank, waarin de 2’ geplaatst is. De metalen pijpen in het midden is de Quint 3’ vanaf f klein en tegen de achterwand de discant van de Holpijp 8’. De baskant daarvan is in de onderkast opgestapeld. Het groot octaaf van de Gedekte 8’ zit in de linkertoren, alsmede de grootste pijpen van de 2’. Tussen de Holpijp 8’en de 3’Quint heb ik later nog de 4’ Spitsfluit weten te plaatsen. In een volgend stadium is achter de lessenaar de Cimbel geplaatst, deze is in het groot octaaf enkel een 2/3' en vanaf c0 2-sterk met 2/3'+1/2' en repeteert dan op c1 en f1 enz.

 

De motor met een geluidsdempkistje er op geplaatst hangt hier nog wat provisorisch naast de balg, die links onder in de ‘toren’ zit, maar is later verplaatst naar mijn slaapkamer met een verbinding door de muur.

De touwtjes, die te zien zijn vormen de verbinding tussen het pedaal en de koppelingen en dat werkt uitstekend.

 

De knoppen rechts zijn van de vier koppelingen, een calcantknop en een schakelaar voor de verlichting van het pedaal.

De liggende pijpen zijn van de 8' Holpijp.

Het geheel is gebouwd in een houten frame, waaromheen een aantal gemakkelijk losneembare panelen werden geplaatst. Daardoor is het binnenwerk redelijk bereikbaar.

Door de klavieren als een losse unit in- en uit te kunnen schuiven kon ik het zo compact bouwen.

 

 

De winddruk is 50 mm WK.

 

 

 

Hiernaast nemen we een kijkje achter de weggenomen lessenaar met de kleine Cimbel-pijpjes helemaal vooraan. Het groot octaaf heeft ้้n rij pijpen en vanaf c klein worden dat er 2 per toets, een aantal malen repeterend. Voor het 3 gestreept octaaf had ik nog een paar kleine metalen pijpjes.
Achter de Cimbel zien we de diskant pijpen van de (gedekte) Fluit 4' alsmede de conducten naar de baskant daarvan.
Daar weer achter zien we de pijpvoeten van de Prestant 2', die in het front te zien zijn boven de lessenaar achter het glas van de bovenkast. Geheel rechts zijn de hoogste pijpen van het 2 voets register rechtstreeks op de windlade geplaatst.

Terug