2 Klaviers Huisorgel

Vanaf ongeveer 1980 heb ik gebouwd aan een 2 klaviers huisorgel met (aangehangen) pedaal. Door zeer compact te bouwen paste het in een hoek van de kamer in mijn vorige huis.
Het orgel heeft een breedte van 140 cm en een diepte van 54 cm, waarbij de klavieren zo'n 20 cm uitsteken en het pedaal nog iets meer. De hoogte aan de baskant is 220 cm, maar na 30 cm loopt dat schuin naar rechts af tot 150 cm. Het was rond 1983 zover klaar, dat ik het met een huisconcert aan vrienden en kennissen kon presenteren.
De dispositie is:

Bovenmanuaal:
- Holpijp 8
- Spitsfluit 4'
- Quint 3 vanaf f klein

Ondermanuaal:
- Gedekte 8
- Gedekte Fluit 4 (wijde mensuur)
- Prestant 2
- Cimbel 2 sterk

Voor een grotere foto er op clicken.
Voor Detailbeschrijving:
Hier clicken.

De klavieren kunnen worden gekoppeld, zowel het onder- aan het bovenklavier als het boven- aan onderklavier.
Het pedaal kan zowel aan het boven- als aan het onderklavier worden gekoppeld.
De Prestant 2 en de Quint 3 zijn van orgelmetaal, evenals de diskant van de Spitsfluit 4. De mensuur van het klein octaaf van dit register maakte ik aansluitend op de diskant. Hier zijn de pijpen van dunwandig eiken gemaakt; zij lopen spits toe. Voor het groot octaaf was er alleen nog ruimte voor smalle, dunwandige gedekte pijpen.

Bij mijn pensionering kwam ik in contact met een collega van de zaak. Hij had als hobby het maken van houtsnijwerk. Toen ik hem vroeg, of hij een engeltje kon maken heeft hij, na het zien van het orgel, nevenstaand beeld vervaardigd. Het stond te pronken op mijn instrument. Toen ik later zijn dochter zag, ontdekte ik een duidelijke gelijkenis.
Voor een grotere foto er op clicken.

Als dank voor dit kunstwerk maakte ik voor hem een mini-orgeltje met 10 pijpjes. Door aan een touwtje te trekken ontstaat er winddruk en kun je er op spelen.
Door op de foto's te clicken krijgt U grotere te zien.

Op de bovenste foto stond het orgel in het appartement waar ik thans woon.
Voor een foto in mijn vorige huis, waar ik er op speelde:
Hier clicken.
Omdat ik er nauwelijks meer op speelde heb ik het op 15 juli 2015 overgedragen aan Alexander Zuidema in Ommen om het een goede bestemming te geven.
Voor een foto in zijn huis: Hier clicken.

Terug naar beginpagina

Zie ook Koororgeloverzicht